30 Mart 2008 Pazar

Zeytinyagli Yaprak Sarmasi















Malzemeler:
2 su bardagi pirinc
2,5 cay bardagi zeytin yagi
2 sogan
3 dis sarimsak
2 yemek kasigi domates salcasi
Yarim limon
Yarim demet maydanoz
Nane, kirmizibiber, karabiber,tuz
~500 gr. salamura yaprak

Yapilisi:
Pirinc ilik suyla islatilir.
Soganlar yemeklik dogranir. Bir tencerede 1.5 cay bardagi kizdirilmis zeytin yagla kavrulur, 4-5 parcaya dogranmis sarimsaklar atilir, kavurmaya devam edilir. Olunce salca konulur, karabiber,nane, kirmizi biber ve tuz atilir. Islatilmis-yikanmis-suzulmus pirinc de aktarilir ve biraz kavrulur. 1 su bardagi kaynar su eklenir. Suyunu cekince ocaktan alinir. Yarim demet dogranmis maydanoz ve yarim limon suyu ilave edilir, karistirilir. Sogumaya birakilir.
Yarim saat kadar ilik suda bekletilmis yapraklar, tekrar birkac kez ilik suyla yikanir. Suzgecte suzdurulur, biraz da el yardimiyla kalan sulari aldirilir.
Yapragin mat kismi( damarli kismi) ice gelecek sekilde serilir. Sap tarafina boylu boyunca 1 tatli kasigi kadar ic serilir. Sigara boregi gibi rulo sarilir.
Pisirmek icin; duduklu tencerenin dibine birkac yaprak serilir. Sarmalar cok da sikisik olmayacak sekilde dizilir. Uzerlerine 1 cay bardagi zeytin yagi gezdirilir. Tabak kapatilir. 2 su bardagi ilik su dokulur, pisirilir. Tencere iliyinca servis yapmak uzere cikarilir.
Afiyet olsun

28 Mart 2008 Cuma

Cevizli Dugme Kurabiye















Malzemeler:
125 gr. tereyag ya da margarin(oda sicakliginda)
1 cay bardagi sivi yag
1 yumurta sarisi
5 yemek kasigi toz seker
1 cay kasigi tuz
3 cay kasigi vanilya
1 su bardagi ince cekilmis ceviz ici
~2,5 su bardagi un

Uzeri icin; recel ya da marmelat(ben bogurtlen receli kullandim.)
4-5 yemek kasigi toz seker (istege bagli)

Hazirlanisi:
Ceviz ve un haric diger malzemeler guzelce karistirilir. Ceviz eklenir, azar azar un eklenerek kulak memesi kivami elde edilir. Hamur 2`ye bolunerek kapali bir kapta ya da strec filme sarilir, 1 saat buzdolabinda dinlendirilir. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar alinarak elde yuvarlanir, sekere batirilir(ben bu asamayi gectim), tepsiye dizilir. Uzerlerine isaret parmagiyla yavasca bastirilarak cukurlar olusturulur. Cukurlara 1 cay kasigi recel konulur. Onceden hafif isitilmis 180 (375) dereceli firinda uzerleri hafif pembelesene kadar pisirilir.
Afiyet olsun

25 Mart 2008 Salı

Firinda Bademli Tavuk















Tavukseverlere tavsiye edebilecegim bu yemegin tarifi `taste of home` dergisine ait.

Tarif:

Malzemeler:(bardak 240 mllik)
Yarim bardaktan biraz fazla robotta cekilmis bayat ekmek ici
Yarim bardak kasar peyniri rendesi (orijinali parmesan peyniri rendesi)
2 yemek kasigi ince kiyilmis maydanoz
1 dis ince kiyilmis sarimsak
1 cay kasigi karabiber
1-2 yumurta aki
600 gr. kadar kemiksiz derisiz tavuk gogsu
1-2 yemek kasigi file badem
1 yemek kasigi tereyag
Ayrica tarifte tuz yoktu, ben biraz ekledim.

Hazirlanisi:
Bir tabakta ekmek ici, peynir rendesi, maydanoz, centilmis sarimsak ve karabiber,tuz karistirilir.
Baska bir tabakta yumurta beyazlari cirpilir.
Tavuklar cok ince olmayacak sekilde halka halka kesilir. Once yumurta akina batirilir, sonra diger karisima bulanir. Yaglanmis tepsiye dizilir. Uzerlerine kucuk parcalar halinde tereyag konulur, file badem serpilir. Onceden isitilmis (350) 180 dereceli firinda yaklasik 35 dakika kadar pisirilir.
Afiyet olsun

24 Mart 2008 Pazartesi

Meyve Sekerlemeli Kek


















Bu kek cevizsiz ve sekerlemesiz sade olarak da guzel oluyor. Sekerleme yerine alternatif olarak kuru uzum, kayisi gibi farkli kuru meyveler de kullanilabilir. Yalniz ben sekerlemeyi cok yakistirdim, dankek gibi oluyor bu kek ...
Bu tarifle yukaridaki fotograftaki gibi 3 tane kek elde ediliyor.















Tarif soyle:

Malzemeler:(bardak 240 mllik)
3 yumurta
3`te 2 bardak toz seker
3`te 2 bardak sivi yag
3`te 2 bardak yogurt
3 cay kasigi vanilya
2 tatli kasigi kabartma tozu
1 cay bardagi az cekilmis ceviz
Yarim cay bardagi meyve sekerlemesi
1+ 3`te 2 bardak un

Yapilisi:
Yumurtalar ve seker 4-5 dakika yogurt kivamina gelinceye kadar cirpilir. Yag, yogurt, vanilya eklenir, cok degil hepsi karisana kadar karistirilir. Un ve kabartma yozu eklenir, karisima yedirinceye kadar karistirilir. Hafif unlanmis sekerleme ve ceviz de eklenerek kasikla biraz karistirilir. Yaglanmis unlanmis kaliba dokulur. Onceden isitilmis 180 (350) dereceli firinda kurdan testiyle pisirilir.
Afiyet olsun

23 Mart 2008 Pazar

Kuskonmaz Salatasi















Burada asparagus ismiyle gecen bu sebzenin kuskonmaz oldugunu egeli arkadasim Ebrucum sayesinde ogrendim. Onceleri sadece kuskonmaz adini duymustum, bir de tadini merak ettim. Birkac tarifi de gozden gecirip kendimce bir salata yaptim, begendim de. Oldukca vitaminli bir sebzeymis, sebze olunca haliyle oyledir ama internette bir yerlerde de cok sinirli kisilerin pek fazla yememesi gerektigini okudum. Bu da sanirim kuskonmazin sinirleri saglamlastirma ozelliginden geliyor:)

Tarif:

Malzemeler:
500 gr. kuskonmaz
2 kucuk domates
Yarim kuru sogan
2-3 yemek kasigi zeytin yagi
1-2 dis sarimsak
Yarim limon suyu
Tuz

Yapilisi:
Kuskonmaz sap kismindan uc kismina dogru zar halinde soyulur,yikanir. 3 parmak uzunlugunda dogranir. Buharda pisirilir.(istenirse haslanir.) Iliyinca kup kup dogranmis domates ve sogan, limon suyu, zeytin yagi,ezilmis sarimsak ve tuzla beraber hafifce karistirilir.
Afiyet olsun

21 Mart 2008 Cuma

Elmali Tart















Tarif Gonul Candas`tan ancak bazi degisiklikler yaptim. Degisikliklerle tarif soyle:

Malzemeler:
200 gr. tereyag ya da margarin(oda sicakliginda)
1 yumurta
1 yemek kasigi yogurt
1 yemek kasigi pudra sekeri
2 cay kasigi vanilya
2 cay kasigi kabartma tozu
~2.5 su bardagi un

Elmali harci icin;
2 iri elma
5 yemek kasigi az cekilmis ceviz
2 cay kasigi tarcin
1 cay bardagi toz seker

Yapilisi:
Elmalar soyulur, rendelenir. Ceviz, seker ve tarcin eklenerek 3-5 dakika pisirilir.
Hamur icin; un haric diger malzemeler karistirilir. Azar azar un eklenenir, kulak memesi kivami elde edilir. 15 dakika dinlendirilir. Hamurdan portakal buyuklugunde parca ayrilir. Buyuk olan parca yaglanmis 25 cm`lik kaliba yaydirilir( merdane yardimiyla acilip tepsiye konulabilir. Ben el yardimiyla yaydirdim.), biraz tepsinin kenarlarina cikarilir. Uzerine elmali harc serilir. Ayrilan hamur parcasiyla cubuklar yapilir, elmali harcin uzerine kafes seklinde yerlestirilir. Onceden isitilmis 180-190 (350) dereceli firinda cubuklar pembelesene kadar pisirilir. Soguyunca kaliptan cikarilip pudra sekeri serpilir.
Afiyet olsun

18 Mart 2008 Salı

Kabak Pizzasi















Malzemeler:
2 buyuk kabak
4-5 yesil sogan
3`te 1 su bardagi un
3-4 yumurta
1 su bardagi kadar kasar peyniri rendesi
Kekik, kuru feslegen, tuz

Yapilisi:
Kabaklar rendelenir. Un,tuz ve yumurtalarla iyice karistirilir. Yaglanmis teflon bir tepsiye dokulur. Onceden isitilmis 425(200) dereceli firinda 8-10 dakika pisirilir.
Yesil soganlar ince ince dogranir. Firindan cikan kabakli karisima sirasiyla kasarin yarisi, kekik ve feslegen, dogranmis yesil soganlar ve kasarin diger yarisi da serpilerek 350 (180) dereceli firinda 15-20 dakika daha pisirilir.
Afiyet olsun

17 Mart 2008 Pazartesi

Hashasli Corek















Uzun suredir tadini ozledigim bu coregi yapmak icin bayagi bir mucadele verdim:) ve 1 yil evvel basardim diyebilirim. Problem hashas bulmakti. Neyseki asya marketlerde bulundugunu internetten ogrendim ama bu defa ezme haline nasil getirilecegini dusundum. Nihal Teyzenin onayiyla; biraz uzun sureli olsa da rondo yardimiyla ezme denemesine giristim. Hashas cok da iyi ezilmese de onun coreklere verdigi tadi Merzifon`da yediklerimden cok da farkli degildi. Oncelikle hashasi rengi donene kadar tavada kavurdum. Ilikken 1-2 yemek kasigi sivi yag ekleyerek rondoda (mutfaga girip ciktikca)cektim. Renk kahverengilesince pes ettim:) Aldigim hashas 200 gr.likti. Elde edilen hashas ezmesinden bu tarifle 3-4 kez corek yapilabilir. Ezme de kapali bir kapta dolapta muhafaza edilmeli.

Simdi de coreklerin tarifine geceyim:

Malzemeler:
1 su bardagi sut
1 su bardagi su (su ve sut iliktan biraz sicak olacak)
1-1.5 tatli kasigi tuz
3 tatli kasigi toz seker
2.5 tatli kasigi kuru maya
~4.5 su bardagi un

Ici icin; hashas ezmesi,Yarim su bardagindan biraz fazla sivi yag, 1 su bardagi kadar az cekilmis ceviz

Uzeri icin; 1 yumurta sarisi, 1 yemek kasigi yogurt

Yapilisi:
Un haric diger malzemeler karistirilir. Azar azar un ilavesiyle biraz ele yapisan bir hamur elde edilir. Hamurun uzeri kapatilarak mayalanip 2 katina cikmasi beklenir.


Mayalanan hamurdan yumurta buyuklugunde ya da daha buyuk parca kopartilarak yaglanmis tezgah uzerinde el yardimiyla yemek tabagi buyuklugunde acilir. Uzerine 1-2 yemek kasigi siviyag, 1 yemek kasigina yakin hashas ezmesi ve ceviz surulur.



Yayilmis hashasli hamur bir bicakla 3 parcaya bolunerek herbiri ust uste konulur.







Burgu yapilir, elle her iki yandan uzatilarak tepsiye araliksiz dizilir.






Uzerlerine yunurta sarisi-yogurt karisimindan surulur. Yarim saat kadar tepside bekletilir. Onceden isitilmis (375) 200 dereceli firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirilir. Iliyinca kesilerek servis yapilir.
Afiyet olsun

15 Mart 2008 Cumartesi

Patates Koftesi















Malzemeler:
6 patates
1 su bardagi kisirlik bulgur
4-5 taze sogan
1 demete yakin maydanoz
1 cay bardagi zeytin yagi
1 limon suyu
Kara biber, kimyon, tuz

Yapilisi:
Bulgura tuz ve zeytin yagi ilave edilir. 1 su bardagi kaynar suyla islatilir, kabin kapagi kapatilir.
Patatesler haslanir, soyulur ve pure haline getirilir.
Sismis bulgura, limon suyu, patates puresi ve kimyon-kara biber eklenerek karisana kadar yogrulur. Elde kucuk oval kofte sekli verilir.
Afiyet olsun

13 Mart 2008 Perşembe

Portakalli Kereviz















Bircok kisinin aksine tam bir sebzesever olarak kerevizi de severim biraz da sifadir hostur dusuncesiyle:). Burada daha cok kerevizin sap kismi satildigindan, ben de kereviz yerine sap kismini kullanarak pisirdim yemegi.

Malzemeler:
400 gr. kadar kereviz sapi( ya da 2 kereviz)
1 sogan
1 cay bardagindan biraz eksik zeytin yagi
1 yesil elma
3 havuc
2 patates
1 portakalin suyu
Yarim limonun suyu
Yarim cay bardagi su
Tuz
1 cay kasigi toz seker

Yapilisi:
Sogan yemeklik, kerevizler 1-2 parmak kalinliginda, havuclar halka halka ve patatesler+elma biraz iri kuplar halinde dogranir. (elmanin kabugunu soymadim.)Tencereye sirasiyla dogranmis olan sogan, havuc, patates, kereviz ve elma dosenir. Zeytin yagi, portakal ve limon suyu dokulur.Seker ve yeteri kadar tuz serpilir. Su da eklenerek ocaga konulur. Yuksek ateste kaynamaya baslayinca, dusuk ateste pisirilir.
Afiyet olsun

12 Mart 2008 Çarşamba

Ev Kurabiyesi















Malzemeler:
~125 gr. tereyag ya da margarin (oda sicakliginda)
1 yumurta
Yarim cay bardagi yogurt
Yarim cay bardagi sivi yag
1 cay kasigi karbonat
Yarim su bardagi toz seker
1 cay bardagi iri cekilmis ceviz(istege bagli)
Limon kabugu rendesi(istege bagli)
~3 su bardagi un

Uzeri icin; yumurta aki, toz seker

Yapilisi:
Un haric diger malzemeler karistirilir. Azar azar un ilavesiyle kulak memesi kivami elde edilir. Ceviz buyuklugunde parcalar alinarak yuvarlatilir. Once yumurta akina, sonra da sekere batirilarak tepsiye dizilir. Onceden isitilmis 325 (170-180) dereceli firinda pisirilir.
Afiyet olsun

10 Mart 2008 Pazartesi

Ton Balikli Makarna
















Malzemeler:
1 paket istiridye makarna
350 gr. kadar konserve ton baligi
1 su bardagi sut
1 su bardagi kasar peyniri rendesi
1.5 su bardagi dondurulmus bezelye
2 yemek kasigi tereyag-sivi yag karisimi
Kara biber, tuz

Yapilisi:
Bezelye ve makarna ayni tencerede haslanir ve suzulur. ( pisme durumuna gore bezelye onceden de atilabilir.)
Bir tencerede yag eritilir. Sut, makarna ve peynir aktarilir . Peynir eriyince , suyu suzulmus ve parcalara ayrilmis balik eklenir. Tuz ve kara biber serpilerek karistirilir.
Afiyet olsun

9 Mart 2008 Pazar

Supangle ve Tortillali Kolay Gozleme

Supangle
















Gonul Candas`tan ve arkadaslardan tariflerin karisimiyla tarif soyle:

Malzemeler:
1 lt sut
1 su bardagi toz seker
3 yemek kasigi un
3 yemek kasigi kakao
1 yumurta
2 cay kasigi vanilya
2 tatli kasigi limon kabugu rendesi
Kek-kurabiye parcalari ya da biskuvi
Uzerini suslemek icin cekilmis antep fistigi ya da ceviz

Yapilisi:
Yumurta, un, kakao ve limon kabugu rendesi bir tencerede cirpilir ve uzerine sut ve seker eklenir. Kaynayincaya kadar surekli karistirilir. Biraz kaynayinca ocaktan alinir. Vanilya ilavesiyle karistirilir. Tabanlarina kek parcalari konulmus kaselere dokulur.



Tortillali Kolay Gozleme















Burada gunluk ekmek alma imkanimiz pek yok. Oyle Turkiye`deki gibi hemen evlerimizin yakininda yok ekmek alacagimiz yerler.1 haftalik filan ekmek alip buzdolabindan kullaniyoruz stogumuzu. Bu sabah da kahvalti icin ekmegin kalmadigini farkedince Esra arkadasimda gordugum ve ne zamandir da yapmayi istedigim fakat bir turlu yapamadigim tortillali kolay gozleme imdadima yetisti:) Marrie Antoinette hanfendinin sozuyle anlam kazandi tortillalarim(!) : Ekmek bulamiyorlarsa tortilla yesinler!!! :))

Bu gozlemeyi cok sik yapacagim sanirim. Caylarin yaninda ve acil durumlarda da imdadima yetisecege benziyor. Esra`ya tarifi icin tesekkurlerimi iletiyorum.
Tarif burada

7 Mart 2008 Cuma

Firinlanmis Bademli Brokoli Salatasi















Gecenlerde kuzencigim Ozge`nin tarifiyle bu salatayi yaptim. Firinda pisirme sekliyle brokolinin bu hali cok hos ve degisik oldu. Ozge`cigim tesekkurler canim tarifin icin...
Tarif soyle:

Malzemeler:
1 bag brokoli
Zeytin yagi
Taze limon suyu
Kabugu soyulmus-dogranmis-kavrulmus badem(ya da az cekilmis ceviz)
1-2 dis sarimsak
Tuz

Yapilisi:
Yikanmis, ciceklerine ayrilmis brokoli yaglanmis firin tepsisine dizilir. Onceden isitilmis 400 (190-200) dereceli firinda pisirilir. (sap kisimlarina catal batirildiginda yumusamissa pismis demektir.)
Bir kasede biraz zeytin yagi, limon suyu, ezilmis sarimsak, tuz karistirilir. Pismis brokolilere bu sos dokulur. 1 yemek kasigi kadar badem de konularak harmanlanir.
Afiyet olsun...

6 Mart 2008 Perşembe

Italyan Usulu Firinda Tavuk















Isten gec vakit eve gelince pratik yapacak bir seyler dusundum yemege. Hemen buzluktaki tavugu mikrodalgaya atip, elimdeki Paula Deen hanfendinin tarifinin hazirliklarina basladim. Yemegin hazir olmasi tum bu islemlerle yarim saatimi aldi. Nefis mi nefis olan bu yemegin tarifi soyle:

Malzemeler: (bardak 240 mllik)
Dortte bir bardak un
1-1.5 tatli kasigi tuz
Yarim tatli kasigi kekik
Ceyrek tatli kasigi kara biber
1 tavuk gogsu(kemiksiz)
Dortte bir bardak sut
1-2 tatli kasigi tereyag

Yapilisi:
Tavuk halka parcalara kesilir.
Yayvan bir tabaga un, tuz, kara biber, kekik alinir. Tavuk halkalari once sute daldirilip cikarilir, sonra unlu karisima bulanir. Yaglanmis tepsiye dizilir. Uzerlerine azar azar tereyag paylastirilir. Onceden isitilmis 425 (190-200) dereceli firinda 15- 20 dakika kadar pisirilir.
Afiyet olsun

5 Mart 2008 Çarşamba

Ispanakli Ekmek















Malzemeler:
2 su bardagi su (iliktan biraz sicak)
3 yemek kasigi zeytin yagi
3 tatli kasigi toz seker
2 tatli kasigi tuz
2.5 tatli kasigi kuru maya
~4.5 su bardagi un

Ici icin:
~300-400 gr. kadar temizlenmis ispanak (ben dondurulmus kullandim)
1 buyuk sogan
2 dis sarimsak
2-3 yemek kasigi zeytin yagi
2 yemek kasigi domates salcasi
Kirmizi biber, kara biber, tuz

Uzeri icin; yumurta sarisi


Yapilisi:
Un haric diger malzemeler bir kapta karistirilir. Hafif ele yapisan hamur elde edilinceye kadar azar azar un eklenir. Uzeri kapatilarak mayalanmaya birakilir.
Daha sonra sogan yemeklik dogranir, sarimsaklar centilir. Bir tencerede 3 yemek kasigi kadar zeytin yaginda kavrulur. Bunlar olunce salca, tuz ve baharatlar eklenir. Salca kendini birakinca ispanak eklenir. 3-5 dakika kavrulur. Daha sonra ocaktan alinarak ilimaya birakilir.
Hamur 2 katina ciktiginda 7-8 parcaya bolunur. Herbiri yaglanmis tezgah uzerinde yaklasik yemek tabagi buyuklugunde elle acilir. Ortasina ic harctan 2-3 yemek kasigi kadar serilir. Uzeri pogaca gibi kapatilir. Iki uctan hafif uzatilarak herbir pide tepsiye dizilir.Uzerlerine yumurta sarisi surulur. 15-20 dakika tepside bekletildikten sonra onceden isitilmis 350(180-200) dereceli firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirilir.
Afiyet olsun

4 Mart 2008 Salı

Un Kurabiyesi



Halamin tarifiyle un kurabiyelerim:

Malzemeler:(bardak 240 mllik)
~125 gr. tereyag ya da margarin(oda isisinda yumusamis)
1 cay bardagi sivi yag
1 yumurta aki
4 yemek kasigi toz seker
1 cay kasigi kabartma tozu
1 cay kasigi vanilya
Yarim bardak nisasta
~2 bardak un

Uzeri icin; pudra sekeri

Yapilisi:
Nisasta ve un haric diger malzemeler iyice karistirilir. Nisasta eklenir. Karistirarak kulak memesi kivamini elde edinceye kadar azar azar un eklenir. Hamurdan portakal buyuklugunde parcalar alinarak 1.5-2 cm capinda rulolar yapilir. Herbir rulo yaglanmis tepsiye konulur ve verev sekilde kesilir. 325(165) dereceli onceden isitilmis firinda uzerleri kizarmayacak sekilde pisirilir. Ilidiginda uzerlerine pudra sekeri serpilir.
Afiyet olsun

1 Mart 2008 Cumartesi

Karnabahar Kizartmasi



Malzemeler:
1 karnabahar
Birkac damla limon suyu
Su,tuz

Kizartmak icin:
2 yemek kasigi un
1 yumurta
1 yemek kasigi yogurt
Kirmizi biber, tuz
Sivi yag


Yapilisi:
Karnabahar kok yapraklarindan temizlenir ve yikanir. Butun halinde tuz ve limon suyu eklenmis suda cok da yumusamayacak sekilde haslanir. Suzulur ve soguk sudan gecirilir. Ciceklerine ayrilir.
Bir kapta yumurta, yogurt, kirmizi biber ve tuz karistirilir.
Karnabahar cicekleri once una sonra yumurtali karisima bulanarak sivi yagda kizartilir, kagit havluya cikarilir. Bir tabaga alinip, uzerlerine yogurtlu sarimsak dokulup ve pul biber serpilerek servis yapilir.
Afiyet olsun