18 Ocak 2008 Cuma

Pazar Senligi ve Kazak Turlusu


Her pazartesi babaanemin evinin yakinina pazar kurulur.Boylece sabah erkenden senlik baslar.Babaannem daha pazar gununden planini yapar bugune dair.Ciftcilerden alacaklarini dusunur ve erken davranir kalmaz diye...Sabah elleri dolu gelir,bir an bitti gecmis olsun dersiniz ama yanilirsiniz.Daha bitmemistir,enazindan 3-4 kez turlanmalidir pazaryeri ki en tazeleri ,lezzetlileri bulunabilsin sebzelerin meyvelerin hem de ucuz yoldan.Aslina bakarsaniz,sebze-meyve hangi ciftcinin ne kadar lezzetli ya da degil uzmanidir babaannem(yemeklerinin lezzet sirri biraz da bundan geciyor sanirim),e bir de hayat oykulerini de az cok bilir unutmadan.Bu arada bu gezinmeler yalniz degildir,es dost akraba filan beraber yapilir.Alisveris fasli biter,hep beraber eve gelinir:gelsin caylar gitsin kahveler:)Cay kahve fasli ama bos oturmak olmaz:imece usulu bezelye ayiklamalar,fasulye kirmalar,biber-patlican kurutma icin iplikleme islemleri ne isterseniz yapilir kisacasi toruna torbaya...

Gecenlerde benim de pazar senligimden aldigim sebzelerle yaptigim turlu:),Kazakistan`dan arkadasim Aynur`un tarifiyle ve benim de ufak tefek eklemelerimle soyle:

Malzemeler:

250 gr. kusbasi dogranmis et

3-4 patates

2 kabak

1-2 havuc

3-4 yaprak lahana

1 buyuk sogan

3 dis sarimsak

3 yemek kasigi zeytinyagi

2 yemek kasigi domates salcasi

1 kucuk bardak su

Tuz,kirmizi biber,pulbiber


Yapilis:
Sogan kusgozu dogranir.Bir tencereye zeytinyagi ve dogranan soganin yarisi konulur.Sarimsaklar ufak ufak,havuc halka halka,kabaklar yarim daire seklinde ve patatesler de cok buyuk olmayacak sekilde dogranir.Yag ve sogan bulunan tencereye sirasiyla dogranmis havuc,patates,kabak,2-3 parcaya ayrimis lahana yapraklari konur.( Bu islem yapilirken de aralara kucuk dogranmis sarimsaklar eklenir.)En ust kisma da dogranmis soganin yarisi eklenir.Bir kasede salca ve su ezilir,icine tuz , kirmizi toz biber,pulbiber(damak zevkine gore)konulur ve tencereye bosaltilir. Kaynayincaya kadar yuksek ateste,sonra da ortadan biraz dusuk ateste 1 saate yakin(kontrolle)gerekirse kaynar su ilavesiyle pisirilir.

2 yorum:

EsRaRengiz dedi ki...

Canim oncelikle blog'un hayirli olsun .Su an gece yarisi 3;30 ve benim karnim ac simdi olsaydi da bu yemek yeseydim diye icimden gecirdim ahhhh acim ben ac .Cok guzel gorunuyorlar ellerine saglik.

Burcu dedi ki...

tesekkurler Esracim.komsu olsak uzativerirdim bir tabak...
kendine iyi bak!