17 Mart 2008 Pazartesi

Hashasli Corek















Uzun suredir tadini ozledigim bu coregi yapmak icin bayagi bir mucadele verdim:) ve 1 yil evvel basardim diyebilirim. Problem hashas bulmakti. Neyseki asya marketlerde bulundugunu internetten ogrendim ama bu defa ezme haline nasil getirilecegini dusundum. Nihal Teyzenin onayiyla; biraz uzun sureli olsa da rondo yardimiyla ezme denemesine giristim. Hashas cok da iyi ezilmese de onun coreklere verdigi tadi Merzifon`da yediklerimden cok da farkli degildi. Oncelikle hashasi rengi donene kadar tavada kavurdum. Ilikken 1-2 yemek kasigi sivi yag ekleyerek rondoda (mutfaga girip ciktikca)cektim. Renk kahverengilesince pes ettim:) Aldigim hashas 200 gr.likti. Elde edilen hashas ezmesinden bu tarifle 3-4 kez corek yapilabilir. Ezme de kapali bir kapta dolapta muhafaza edilmeli.

Simdi de coreklerin tarifine geceyim:

Malzemeler:
1 su bardagi sut
1 su bardagi su (su ve sut iliktan biraz sicak olacak)
1-1.5 tatli kasigi tuz
3 tatli kasigi toz seker
2.5 tatli kasigi kuru maya
~4.5 su bardagi un

Ici icin; hashas ezmesi,Yarim su bardagindan biraz fazla sivi yag, 1 su bardagi kadar az cekilmis ceviz

Uzeri icin; 1 yumurta sarisi, 1 yemek kasigi yogurt

Yapilisi:
Un haric diger malzemeler karistirilir. Azar azar un ilavesiyle biraz ele yapisan bir hamur elde edilir. Hamurun uzeri kapatilarak mayalanip 2 katina cikmasi beklenir.


Mayalanan hamurdan yumurta buyuklugunde ya da daha buyuk parca kopartilarak yaglanmis tezgah uzerinde el yardimiyla yemek tabagi buyuklugunde acilir. Uzerine 1-2 yemek kasigi siviyag, 1 yemek kasigina yakin hashas ezmesi ve ceviz surulur.



Yayilmis hashasli hamur bir bicakla 3 parcaya bolunerek herbiri ust uste konulur.







Burgu yapilir, elle her iki yandan uzatilarak tepsiye araliksiz dizilir.






Uzerlerine yunurta sarisi-yogurt karisimindan surulur. Yarim saat kadar tepside bekletilir. Onceden isitilmis (375) 200 dereceli firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirilir. Iliyinca kesilerek servis yapilir.
Afiyet olsun

2 yorum:

Rükan Genç dedi ki...

Immm...Burcucum...baska seyi degil ama olurda birgun misafir olursam sana, bu borekten mutlaka yap bana:))
Ellerine saglik,
Sevgiler

Burcu dedi ki...

Ne demek Rukancim, yeterki goruselim biz.
Sevgiler, selamlar