30 Mart 2008 Pazar

Zeytinyagli Yaprak Sarmasi















Malzemeler:
2 su bardagi pirinc
2,5 cay bardagi zeytin yagi
2 sogan
3 dis sarimsak
2 yemek kasigi domates salcasi
Yarim limon
Yarim demet maydanoz
Nane, kirmizibiber, karabiber,tuz
~500 gr. salamura yaprak

Yapilisi:
Pirinc ilik suyla islatilir.
Soganlar yemeklik dogranir. Bir tencerede 1.5 cay bardagi kizdirilmis zeytin yagla kavrulur, 4-5 parcaya dogranmis sarimsaklar atilir, kavurmaya devam edilir. Olunce salca konulur, karabiber,nane, kirmizi biber ve tuz atilir. Islatilmis-yikanmis-suzulmus pirinc de aktarilir ve biraz kavrulur. 1 su bardagi kaynar su eklenir. Suyunu cekince ocaktan alinir. Yarim demet dogranmis maydanoz ve yarim limon suyu ilave edilir, karistirilir. Sogumaya birakilir.
Yarim saat kadar ilik suda bekletilmis yapraklar, tekrar birkac kez ilik suyla yikanir. Suzgecte suzdurulur, biraz da el yardimiyla kalan sulari aldirilir.
Yapragin mat kismi( damarli kismi) ice gelecek sekilde serilir. Sap tarafina boylu boyunca 1 tatli kasigi kadar ic serilir. Sigara boregi gibi rulo sarilir.
Pisirmek icin; duduklu tencerenin dibine birkac yaprak serilir. Sarmalar cok da sikisik olmayacak sekilde dizilir. Uzerlerine 1 cay bardagi zeytin yagi gezdirilir. Tabak kapatilir. 2 su bardagi ilik su dokulur, pisirilir. Tencere iliyinca servis yapmak uzere cikarilir.
Afiyet olsun

4 yorum:

Hulya Unsal Sakiroglu dedi ki...

En sevdigim yemeklerden biridir zeytinyagli yaprak sarma, ellerine saglik Burcucugum:)

Burcu dedi ki...

Pek kimsenin hayir diyemeyecegi bir yemek sarma degil mi ama?:)
Sagol sekerim...

Adsız dedi ki...

Canim bu ikinci msjim ara sira oluyor bakiyorum msj gitmemis ellerine saglik bayilirim ben yaprak dolmasina keske vakit bulabilsem de yapsam

Burcu dedi ki...

Esracim vakit isteyen bir yemek hic sorma.
Mesajlarda problem oluyor demek, bu durumla ilgileneyim hemen...
Sevgiler